Blogg gratis Logga in

Junker Mikael

20 Feb, 2007

JunkerMikael | 20 Feb, 2007 | Huvudkategori | (1197 Läst)

Nu duger de minsann som lappar!

Alpina VM i Åre är över och det gick bra för Sverige. Det blev medaljer både här och där, inte minst tack vare Anja Pärssons insatser. Självfallet vill dock flera samer se Sveriges framgångar som en samisk bragd. Nils Gustav Labba är noga med att lyfta fram Anjas samiska påbrå i sin artikel på Samer.se . "Det börjar likna Same SM" konstaterar han efter att även ha poängterat att Jens Byggmark minsann också har samiska rötter på sin mors sida, liksom legenden Ingemar Stenmark. I andra sammanhang har jag sett hur Börje Salming hyllats som same pga sitt ursprung, liksom andra kändisar såsom Olle Sarri, Roger Pontare och Michael Niemi.

Hyckleri säger jag bara. Många människor med samiskt påbrå skulle aldrig accepteras i det samiska samhället, deras rösträtt till sametinget och deras samiska identitet ifrågasätts och underkänns eftersom de "bara är 1/2 eller 1/4-delslappar". Hade Anja Pärsson aldrig tagit några medaljer i internationella idrottssammanhang så hade ta mig fasiken ingen hyllat henne för sitt samiska påbrå.

Självklart skulle jag aldrig få rösta i sametinget eller sälja slöjd märkt som "äkta duodji". Men ifall jag utförde en uppmärksammad bragd - säg guld i höjdhoppning - ja då tusan skulle nog Oddasat och tidningen Samefolket gräva fram mina avlägsna samerötter och försöka utnyttja mig som en byggsten i deras konstruktion av en samisk nationell identitet.

Nu är detta hyckleri givetvis inte unikt eller utmärkande för samerna. Vi ser det hela tiden, Sverige är ingalunda förskonat. Se på Ludmilla Enqvist som "dög som svensk" så länge hon bara tjänade fosterlandet genom idrottsprestationer (då hennes doping avslöjades blev hon givetvis "degraderad" tillbaks som ryss), och utan sin fotbollstalang skulle Zlatan knappast vara mer än en jobbig förortsblatte...
Kommentarer

 1. Hahahaha! :)

  Ja, har du någon "talang"? Kanske förnedra sig ett halvår i Big-Brother och bli hela Sveriges såpa-kändis?

  Ett annat sätt är att gifta sig samiskt, och lära sig samiska. En dansk lyckades tydligen få rösträtt med det konsttricket.

  Skrivet av Peter — 20 Feb 2007, 13:18

 2. Hej,

  jag har inte upplevt att jag som "1/4 lapp" inte skulle ha accepterats. Min rösträtt har aldrig ifrågasatts.

  Med ett gynnsammare klimat för samiskan och samisk identitet från 1930 och framåt skulle det samiska inte stå så illa som det står idag.

  Så vad är hyckleriet?

  Skrivet av Inge — 02 Jun 2007, 22:44


Lägg till en kommentar authimageEn bloggtjänst levererad av DistansData Webbyrå Webbshop och Hemsidor